Na rekonštrukciu Kláštora kartuziánov vyčlenila vyše 96.000 eur

24.03.2010 Stará Ľubovňa

Červený Kláštor 24. marca (TASR) – Vláda SR schválila dnes na svojom výjazdovom rokovaní v Starej Ľubovni viac ako 96.000 eur na rekonštrukciu Kláštora kartuziánov v Červenom Kláštore.
Riaditeľ kláštora Milan Gacík pre TASR uviedol, že finančné prostriedky sa použijú na rekonštrukciu častí kláštora, na ktorých sa najviac podpísal zub času. „Predovšetkým je to na reštaurovanie oltára, vo veľmi zlom stave máme dva mníšske domčeky a tiež kamenné torzá bývalých nízkych domčekov, \" priblížil Gacík. Peniaze chcú tiež použiť na prerobenie vstupu kláštora, chcú ho presunúť do inej časti, aby sa vytvoril väčší priestor pre múzejnú expozíciu.
„Kláštor by mal byť o zážitku, mal by byť tajomný a vzácny a my chceme tento zámer v budúcnosti udržať aj vďaka finančným prostriedkom. Mal by mať predovšetkým duchovnú pozíciu a zároveň z expozícií by sa mal návštevník dozvedieť niečo z histórie kláštora, \" opísal Gacík.
Priemerný počet návštevníkov sa v tomto kláštore pohybuje od 48.000 do 50.000, avšak v minulom roku to bolo o čosi menej. Ani kláštoru sa nevyhol dopad hospodárskej krízy a zasiahlo ho tiež zavedenie novej meny.
V budúcnosti má nezisková organizácia Cyprián, ktorá je správcom kláštora, v pláne uchádzať sa o ďalšie finančné prostriedky. „Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny chceme požiadať o prostriedky na vytvorenie Cypriánovej dielne. Najväčší záujem máme o výzvu v rámci Regionálneho operačného programu, zhodnotenie kultúrneho dedičstva v regiónoch, \" priblížil vyhliadky riaditeľ. Kláštor sa bude uchádzať o najvyššiu možnú dotáciu vo výške 2,48 milióna eur. Ak by ju získal, finančné prostriedky by pokryli všetky \"boľavé\" miesta. Okrem toho očakávajú podporu vo výške 160.000 eur z grantového programu Ministerstva kultúry SR Obnovme si svoj dom.
„Nie som v Červenom Kláštore prvý raz, je tu ideálne miesto pre rozvíjanie cestovného ruchu, treba ešte veľa investovať, ale je to najlepší príklad toho, ako sa dá spojiť krása prírody s kultúrnou pamiatkou, \" povedal pre TASR minister kultúry Marek Maďarič.
Rekonštrukčné práce, na ktoré kláštor získal prostriedky, by sa mali začať v lete tohto roku. Najväčšia čiastka sa použije na oltár v Kostole sv. Antona Pustovníka.
„Dnes po krátkej obhliadke musím konštatovať, že kláštor má neuveriteľný potenciál, budem preto nahovárať pána ministra kultúry, aby Červený Kláštor, možno aj do konca tohto volebného obdobia, bol ešte raz na stole vlády, \" povedal premiér Robert Fico.
 

Vyberte región